Nieuwe baan? 3 tips om zo snel mogelijk onderdeel te zijn van het team

Yes, een nieuwe baan! Maarreh … Hoe vind je je draai in een nieuw team? Zeker als je als flex- of tijdelijke kracht ergens komt werken, kan het een uitdaging zijn om je nieuwe plek binnen het team te vinden in de korte tijd dat je er werkt. Dus hoe zorg je ervoor dat je je zo snel mogelijk thuis voelt? En het team jou opneemt als volwaardig lid? Vandaag 3 tips om met succes te onboarden bij je nieuwe baan. 

Vragen staat vrij en jij ook 

Een ander kantoor, vreemde gezichten, heel veel nieuwe informatie en processen die je nog allemaal moet leren kennen. Wie regelmatig als interim, flexkracht of freelancer werkt weet waar we het over hebben. 

Of je nu Office Assistent, Officemanager of Secretaresse bent, een nieuwe job betekent praktische uitdagingen en heel veel prikkels. En die prikkels die gaan we vandaag eens leren stroomlijnen, zodat jij straks je plaats binnen het team inneemt alsof je er altijd al was. 

Vragen staat vrij, het is een cliché maar het werkt wel. Je bent niet zwak als je vragen stelt. Je stelt jezelf juist open voor nieuwe dingen, je leert gelijk samenwerken met je nieuwe collega’s en de meeste mensen houden ervan om hun wijsheden te delen. Dus zorg dat je zelf vrij staat. 

Net als een voetballer die vrij staat om de bal aan te nemen, zorg dat je klaar bent om advies, tips en informatie aan te nemen. Kaats de bal terug door door te vragen als je iets nog niet helemaal snapt of omdat je gewoon meer wilt weten. Onderdeel van een team zijn is heen en weer spelen en zorgen dat je altijd open/vrij staat. 

Noteren kun je leren 

Een handig middel om al die nieuwe informatie te verwerken is door het te noteren. Dit kun je doen door mini-verslagen te maken. Houd gewoon een notebook bij de hand en schrijf hier op wat je wilt onthouden, wat je niet helemaal begrijpt, welke associaties het oproept en misschien zelfs hoe het beter zou kunnen. 

Opschrijven helpt namelijk om nieuwe verbanden te zien en je indrukken samen te voegen tot een geheel.

Aan het einde van de dag ga je je notities nog eens na en vat je ze samen. Zie het als een gedachtendump om je hoofd leeg te maken en je energielevels vol zodat je niet ‘s avonds in je bed nog uren naar het plafond ligt te staren terwijl je ieder detail van de dag in de vorm van een schaap voorbij ziet rennen. Schrijf het gewoon van je af. Het werkt echt, het is wetenschappelijk bewezen. 

Wat ook werkt is namen opschrijven van de mensen waar jij het meeste mee te maken zal krijgen. Niemand zal het je kwalijk nemen als je op de eerste dag nog even naar iemands naam moet vragen, maar het staat wel zo geïnteresseerd als je iemand bij de naam kan noemen. 

Als je geen kampioen namen onthouden bent dan kun je deze 5 tips toepassen: 

 

Neem een beetje thuis mee naar je werk 

Hoe graag je ook onderdeel van het nieuwe team wilt zijn, je eigen team dat altijd klaarstaat om je aan te moedigen is natuurlijk je thuis. Het kan daarom best een goed idee zijn om een klein beetje thuis naar je werk mee te nemen. Gewoon om je dat onzichtbare klopje op de schouder te geven. Of die whoop whoop als jouw nieuwe idee in goede aarde is gevallen bij de baas. 

Zet bijvoorbeeld een foto neer van je gezin op je bureau of maak er je screensaver van. Heb je gelijk een leuk gespreksonderwerp met je nieuwe collega’s, want we zijn allemaal nieuwsgierig naar iemands andere helft. En als je dit nog iets te opvallend vindt, dan kun je de wallpaper van je telefoon misschien aanpassen en af en toe even voorbij laten flitsen. 

Zo neem je een beetje van je eigen team mee naar je nieuwe team en geef je ze gelijk de kans om dat nieuwe lid echt te leren kennen. 

I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel. - Maya Angelou. 

De absolute don’ts bij een nieuwe baan

Er zijn ook een paar dingen die je zeker niet moet doen. Als je ergens bij een nieuwe baan begint, dan wil je eerst vertrouwen opbouwen om zo de beste samenwerking met je nieuwe collega’s te creëren. Pas daarom op voor de volgende valkuilen: 

Zie het als een eerste date. Dan zit je ook niet op iemand te wachten die tot de laatste wijndruppel alles vertelt over zijn of haar exen en al diens rare gewoonten. Doe dit ook niet op je nieuwe werk. Niemand heeft er wat aan als je ieder uur je vorige werkgever voorbij laat komen alsof je nog niet over je vorige baan heen bent. 

Zie deze nieuwe baan als een nieuw begin. Een schoon blad, dat je samen met je team vol mooie ideeën, plannen en groeimogelijkheden gaat vullen. Dat bevordert de teamspirit. 

Hoog van de toren blazen, alles tegelijk willen verbeteren met jouw nieuwe zelfbedachte methodes, of over alles een mening hebben. Dit valt niet in goede aarde. Jij kent de mensen en het bedrijf nog niet. En zij jou ook niet. 

Geef het dus de tijd om elkaar te leren kennen. En wees hierbij vooral jezelf zodat mensen ook weten wat ze aan je hebben en wat je nodig hebt. 

Misschien ben je erg verlegen, introvert of ben je gewoon verschrikkelijk zenuwachtig. Niet verbazingwekkend want iedereen is nieuwsgierig naar “die nieuwe”. Ook al ben je er maar tijdelijk, alle ogen zijn altijd gericht op het onbekende. 

Maar ga niet de hele tijd op je telefoon zitten. Probeer juist je collega’s te benaderen en vraag belangstellend naar hoe zij de dingen aanpakken of als je niet op dezelfde afdeling werkt over wat hun hobby's zijn of doelen op het werk. 

Ook al is het niet je eerste natuur, persoonlijke belangstelling tonen wordt altijd zeer gewaardeerd. En daarmee maak jij die goede eerste indruk. Dus ook al loopt de rest totaal anders dan je had verwacht, zorg dat je dit in ieder geval toepast. 

Hoe laat jij je teamspirit zien? 

De beste teamprestaties beginnen met een goede teamspirit. En als nieuwe werknemer wil je daar zo snel mogelijk onderdeel van zijn. Of zoals Michael Jordan zei: 

Met talent win je wedstrijden, maar met teamwork en intelligentie word je kampioen.