Werk maken van teamwork - welke rol pak jij binnen het team?

Als Office Manager ben je altijd in dienst van het team. Je bent de verbinder, de sleutelfiguur en de alleskunner tegelijk. Hoe ging dat je afgelopen jaar af? Welke rollen binnen een team heb jij op je genomen? En zou je iets willen veranderen in 2024? 

De verschillende rollen binnen een team 

In het dagelijks leven spelen we heel wat rollen. Denk maar eens aan je eigen gezinssituatie. Waarschijnlijk ben je vader of moeder, man of vrouw, partner, organisator of verbinder, denker of doener, onderzoeker of uitvoerder, en ga zo maar door. Of denk aan teamsporten zoals voetbal. Of je nu de verdediger, de wingman of de aanvaller bent, iedereen vervult een specifieke rol binnen het team waar je met zijn allen samenwerkt om een gezamenlijk doel te bereiken. 

In een organisatie is dat niets anders. Ook daar pakken we een rol binnen een team, en vaak is dat steeds dezelfde rol - zonder dat we hier zelf erg in hebben. En dat is handig, want hierdoor weet je steeds wat je aan elkaar hebt. We hebben namelijk allemaal onze eigen talenten, sterke punten en ambities. De rol die jou het beste afgaat is dus eigenlijk al in je genen vastgelegd. 

Dr. Meredith Belbin ontwikkelde hiervoor de welbekende 9 teamrollen binnen een organisatie (zie filmpje) en de Belbintest waaruit blijkt welke rollen het beste bij jou passen en hoe je jouw talenten het beste in kan zetten. Bekijk het filmpje eens en je zal zien dat je jezelf gelijk herkent in minstens twee teamrollen. 

 

 

Welke teamrol pak jij? 

Als officemanager ben je een echt sleutelfiguur op kantoor. Het ene moment ben je de bedrijfsman die alles regelt achter de schermen en zorgt dat alle deadlines worden gehaald en het andere moment ben je de zorgdrager die ervoor zorgt dat verschillende afdelingen goed met elkaar blijven communiceren. 

Ieder kan een eigen taak hebben en zo een eigen rol vervullen, maar alleen samen ben je succesvol

Het is goed om te weten wat jou het meest natuurlijk afgaat, welke rollen jou het beste liggen, wat je valkuilen zijn en hoe je makkelijk van pet wisselt. Waarschijnlijk heb je al jaren ervaring en liggen die petten altijd klaar op de plank, iedere keer als je als interim of freelancer ergens nieuw binnenkomt. 

Welke rollen zijn dit voor jou? En zijn de rollen die je op je werk inneemt heel anders dan thuis? Of komen ze juist heel erg overeen? Wat zegt dat over jou en wat kan je daarvan meenemen in het nieuwe jaar?

De nieuwe rol van officemanager.nl 

Zowel Officemanager.nl als Receptioniste.nl hebben vorig jaar een makeover gekregen. We willen zichtbaarder zijn en een echte kennisleider in de markt. Als je iets wilt weten over het vakgebied Office Manager of je bent op zoek naar een leuke functie, dan ga je naar officemanager.nl. En hetzelfde willen we bereiken met receptioniste.nl. 

“Wij willen er echt naartoe dat we klaarstaan voor de office managers en secretaresses met tips en tricks. Dat we professionele ondersteuning en trainingen aanbieden voor jullie werk”, vertelt intercedent Linda Timmermans. “Op die manier willen we meer zichtbaar zijn en jou meer ondersteunen waar we kunnen. Zodat jij jezelf kunt ontwikkelen en helemaal tot je recht komt.”

De rol van 2024 

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe kansen. En nieuwe kansen betekenen nieuwe doelen en nieuwe stappen om die doelen te behalen. Heb jij er al over nagedacht hoe je het anders aan wilt pakken dit jaar? En welk stappen je hievoor wilt nemen? 

Een goede manier om je nieuwe doelen te behalen is om ze op te delen in kleine stappen. Een groot doel kun je misschien opdelen in vier kleinere doelen en deze kleinere doelen kun je dan weer opdelen in nog kleinere stappen naar dat ene grote doel. Zo kun je steeds dingen van je lijstje vinken wat een gevoel van voldoening en succes geeft. En voor je het weet heb je je doel bereikt. 

En als jij ook te maken hebt met veranderingen – zoals bij Officemanager.nl – wil intercedent Linda nog iets meegeven voor het nieuwe jaar: “Als organisaties groeien en veranderen is dat geweldig, maar het is ook een uitdaging. Mensen denken bij veranderingen toch: hmm, word ik daar zo blij van? Maar als je openstaat voor andere meningen en toekomstplannen zie je dat je met het team echt naar iets moois kunt groeien. Heb een open blik en onthoud: je bent echt nooit te oud om te leren!”

Het belangrijkste? Ook in 2024 staat het team van Officemanager.nl weer honderd procent voor jou klaar om de teamplayer te vinden die jouw team dit jaar komt versterken. Wil je daarover in gesprek? Klik hier om contact met ons op te nemen.