Tips voor een online sollicitatiegesprek

Onze kandidaten spreken wij het liefst live tijdens een intakegesprek, maar het online solliciteren is de toekomst. Wij maken er sinds de coronacrisis veel gebruik van om onze kandidaten te interviewen en beter te leren kennen. Het kan even wennen zijn om via een online verbinding jezelf te presenteren en een goede indruk te maken. Daarom vind je hier een aantal tips om jouw online sollicitatiegesprek een succes te maken!

1. Techniek

Een online sollicitatiegesprek kan plaatsvinden via je laptop, telefoon, tablet of pc. Vaak worden er programma’s gebruikt zoals Facetime, Zoom, Microsoft Teams etc.. Zorg ervoor dat je de gevraagde app of software geïnstalleerd hebt. Handig is om eerst even een ‘testgesprek’ met een bekende te oefenen, zodat je weet waar je eventueel tegenaan kunt lopen tijdens het officiële sollicitatiegesprek. Check ook of je een goede verbinding hebt, probeer wat plekken in huis uit waar je de beste verbinding hebt. Niks zo vervelend als midden in je gesprek de wifi uitvalt!

2. Presentatie

Je kunt een zakelijke profielfoto uploaden, zodat de recruiter deze foto ziet op het moment dat deze contact met je opneemt. Kleed je alsof je een live sollicitatiegesprek hebt, bijvoorbeeld met een nette blouse of een jasje. Bij voorkeur effen kleuren en geen patronen, dit kan afleidend overkomen aan de andere kant van het beeld.

3. Omgeving

Zorg voor een rustige plek in huis waar je alleen bent zonder afleidende geluiden. Ook een rustige achtergrond is prettig. Hierdoor ligt de focus tijdens het gesprek op jou en niet op je woonomgeving. Sluit andere apps en programma’s en zet je telefoon op stil.

4. Camerahoek

Om ervoor te zorgen dat je goed recht voor de camera zit, kun je je laptop verhogen door er een paar boeken onder te leggen. Op die manier kun je je gesprekspartner recht aankijken tijdens het gesprek, wel zo prettig! Kijk niet naar jezelf of naar degene waar je mee praat, maar probeer je te richten op de camera. Zo kijk je elkaar recht aan en kom je het beste over. 

5. Tijdens het gesprek

Uiteraard is voorbereiding belangrijk. Je kunt alvast een aantal vragen voor jezelf opschrijven of een korte elevatorpitch maken. Om het jezelf makkelijk te maken kun je een klein ‘spiekbriefje’ maken op bijvoorbeeld een post-it en deze aan de zijkant van je laptop plakken.

6. Afsluiting

Als je geen vragen meer hebt en de verdere procedure duidelijk is, dan kan je je gesprekspartner bedanken voor het fijne gesprek en zijn/haar tijd. Zo sluit je je sollicitatiegesprek op een positieve manier af.

Veel succes met jouw online sollicitatiegesprek!