Werkstress? 5 tips die jou gaan helpen als Officemanager

Als Officemanager heb je het soms druk, druk en nog wat drukker. Je moet alle ballen hooghouden op kantoor: het beheren van agenda’s, plannen van meetings én je bent het aanspreekpunt voor iedereen. Geen wonder dat je af en toe werkstress ervaart. Hoe zorg je er nou voor dat de werkdruk niet te hoog oploopt? In dit artikel delen we 5 tips. 

Wanneer je af en toe wat stress hebt op je werk is dat natuurlijk niet erg. Misschien ben je juist Officemanager geworden omdat je houdt van dynamiek, afwisseling en een beetje druk op de ketel. Maar wanneer je structureel veel stress op je werk ervaart, is het belangrijk om hier serieus mee om te gaan.

Uit cijfers van het CBS (2022) blijkt dat 30 tot 40 procent van de Nederlandse werknemers veel werkdruk ervaart. 31 procent vindt dat ze erg snel moeten werken en ruim 42 procent moet erg veel werk doen. Ook een groot deel van het ziekteverzuim komt voort uit te veel werkstress.

Waar komt je werkstress vandaan?

Voordat je werkstress aan kunt pakken, is het belangrijk te kijken waar deze vandaan komt.

Wanneer je op een rijtje hebt gezet waar voor jou de stress vandaan komt, kun je ermee aan de slag. 5 tips om dat te doen:

Durf om hulp te vragen

Als mensen vinden we het vaak lastig, maar de eerste stap om minder werkstress te hebben is tóch om hulp vragen. Het kan voor jou veel schelen als een collega één of twee taken van jouw bordje overneemt. Of als je samen met je leidinggevende kunt kijken naar jouw taakomschrijving: doe je stiekem in je enthousiasme te veel? Of hoeven bepaalde taken niet zo snel afgerond als jij dacht? 

Wanneer je stress op je werk ervaart, is het goed om een gesprek met je leidinggevende aan te gaan. Zij kunnen in een vroeg stadium ingrijpen en helpen. Pak eventueel het lijstje erbij met waar je stress vandaan komt en zoek samen naar oplossingen. Hoe graag je ook het hele kantoor wilt ontzorgen als officeprofessional, jij bent ook geen supermens. 

Zeg ‘nee’ als dat nodig is

We willen het liefste alles en iedereen helpen. Zeker als officeprofessional zit dat in je natuur: ‘kun je dit even voor me regelen?’ Oh ja hoor, zo gedaan. Maar als je vijf ogenschijnlijk ‘kleine’ klusjes erbij hebt, zit je takenlijst ineens een stuk voller. En hoe leuk dat ene project je ook lijkt, zeg niet meteen uit enthousiasme ja. Durf nee te zeggen als je het druk hebt en stress ervaart.

Vind je dat lastig of heb je twijfels? In plaats van meteen ‘ja’ te zeggen, kun je ook om bedenktijd vragen. Zeg: ik moet even nadenken of ik dit er op dit moment bij kan doen. Ik laat het je morgen (of vanmiddag) weten. Op die manier kun jij nadenken en kijken of je tijd hebt voor de taak of niet.  
 

Pak rustmomenten tijdens een drukke werkdag

Het is héél verleidelijk om te lunchen achter je bureau als je een drukke heen-en-weer-ren dag hebt, maar doe het niet. Sta op van je bureau en eet samen met je collega’s. Op die manier kun je je werkdruk even achter je laten en opladen. 

Pak ook gedurende de dag kleine momentjes voor jezelf. Pak wel die vijf minuten om even met een collega te kletsen. Loop een extra rondje wanneer je koffie of thee haalt of wandel een stukje buiten als het lekker weer is. Op die manier merk je dat je even kunt ademhalen en je er met frisse energie weer tegenaan kunt. 

Wil je zelf ook een assistent? Zo kun je AI inzetten als jouw eigen assistent

Ga niet overwerken

Ook dit is weer zo verleidelijk: even blijven zitten als iets ‘bijna’ af is. Je bent bang dat je het anders morgen moet oplossen of dat de meeting niet goed gepland wordt als je het niet nu afmaakt. Maar overwerken sluipt er snel in. Waar je eerst nog 10 minuten langer blijft zitten, wordt dat al snel een uur. Zorg dat je jouw prioriteiten op orde hebt en doe wat die dag belangrijk is. 

Heb je het echt niet op tijd af? Geef dit dan tijdig aan bij je leidinggevende of collega’s. Op die manier kunnen jullie samen een oplossing bedenken.  

Zorg goed voor jezelf

Het is misschien een inkopper, maar goed voor jezelf zorgen is een must als je stress ervaart op kantoor. Ga maar na: wanneer jij weinig slaapt en beweegt, begin je een dag veel gestresster dan wanneer je goed hebt geslapen en vrolijk op staat. Geef daarom prioriteit aan zorgen voor jezelf (ook al is dit lastig als je ook een vol privéleven hebt). Probeer regelmatig iets voor jezelf te doen en genoeg te bewegen, eten en te slapen.

Heb je hier moeite mee? Overweeg om dit bespreekbaar te maken op je werk. Misschien is er vanuit jouw bedrijf een programma of coach waarmee je in gesprek kunt.